Hyperlinks
Zichtbaarheid link
De belangrijkste voorwaarde voor een toegankelijke link is dat hij zichtbaar moet zijn als link. Het is niet voldoende om in een alinea alleen door een kleurverschil aan te geven of iets een hyperlink is. Mensen die slechtziend of kleurenblind zijn zullen de hyperlink dan niet als zodanig herkennen. Geef een link in de lopende tekst dus bij voorkeur aan door kleurverschil én onderstreping. Links die los op de site staan hoeven niet onderstreept te worden.
Is het doel van de link duidelijk
Het is belangrijk dat het linkdoel goed omschreven wordt in de linktekst. Soms kun je uit de zichtbare context halen waar de link ongeveer naar toe zal leiden. Voor gebruikers van schermlezers is die context echter niet standaard aanwezig. Met een schermlezer kun je, om vlot door de pagina te navigeren, namelijk van link naar link springen. Hierbij wordt dan alleen het linkdoel voorgelezen. Staat een link los van verdere tekst, dan moet het dus in een keer raak zijn. Een veelvoorkomend voorbeeld van een onduidelijk linkdoel is de standaard "lees verder"-link bij afgebroken tekst. Artikel: Lees verder waarover dan?
Het is ook mogelijk om alleen voor screenreaders tekst toe te voegen aan HTML om het doel te verduidelijken. Hierdoor wordt het voor gebruikers van hulpsoftware duidelijker waar een link naartoe gaat.
Uniek
Het is van belang dat elke linktekst op een pagina uniek is. In het algemeen zal een link met een duidelijk omschreven linkdoel uniek zijn. Op sommige pagina's komen meerdere links met dezelfde linktekst voor, die naar verschillende pagina's of verschillende elementen binnen een pagina verwijzen. Denk aan ' Lees meer' onder nieuwsberichten. Gebruik zo nodig in HTML screenreader-only teksten zodat gebruikers van hulpsoftware extra informatie meekrijgen.