Hyperlinks
Met behulp van links kan je pagina's bezoeken en door een website navigeren. Het is dus belangrijk dat alle links duidelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen die hulpsoftware gebruiken.
Gebruik beschrijvende linkteksten
Een van de belangrijkste regels is dat linkteksten beschrijvend moeten zijn. Dit betekent dat de tekst van de link duidelijk moet maken waar de link naar verwijst, zonder dat de gebruiker de omliggende tekst hoeft te lezen. Veelvoorkomende fouten zijn links met teksten als “klik hier” of “lees meer”. Deze zijn vaag en helpen gebruikers, vooral die met een screenreader, niet. Bezoekers die via een screenreader de webpagina lezen, hebben de mogelijkheid om met een toetscombinatie een lijst met links op te roepen. Dit maakt dat een linktekst altijd duidelijk moet zijn. Het is mogelijk om alleen voor screenreaders tekst toe te voegen aan HTML om het doel te verduidelijken. Hierdoor wordt het voor gebruikers van hulpsoftware duidelijker waar een link naartoe gaat zonder dat deze informatie zichtbaar is voor andere gebruikers. Artikel: Lees verder waarover dan?
Een goed voorbeeld van een beschrijvende linktekst is: "Download het jaarverslag 2024.". Je weet precies wat je kan verwachten als je daar op klikt.
Vermijd lege links
Lege links, oftewel links zonder enige tekst of met alleen een icoon, zijn een probleem voor screenreaders en kunnen verwarring veroorzaken. Screenreaders zullen vaak een link zonder beschrijving aankondigen als "link", zonder verdere uitleg. Dit frustreert gebruikers en maakt navigatie moeilijk. Als een link wordt vertegenwoordigd door een icoon (bijvoorbeeld ‘>’ of alleen een afbeelding), gebruik dan in de code een duidelijke alternatieve tekst (alt="xxx") om de functie ervan aan te geven.
Uniek
Het is van belang dat elke linktekst op een pagina uniek is. In het algemeen zal een link met een duidelijk omschreven linkdoel uniek zijn. Op sommige pagina's komen meerdere links met dezelfde linktekst voor, die naar verschillende pagina's of verschillende elementen binnen een pagina verwijzen. Denk aan ' Lees meer' onder nieuwsberichten. Gebruik zo nodig in HTML screenreader-only teksten zodat gebruikers van hulpsoftware extra informatie meekrijgen.
Nieuw venster
Wanneer een link een nieuw venster of tabblad opent, kan dit verwarrend zijn voor gebruikers, vooral als dit onverwacht gebeurt. Dit wordt vaak als slecht toegankelijk beschouwd omdat gebruikers hun plaats op de oorspronkelijke pagina kunnen verliezen. Als het noodzakelijk is om een link een nieuw venster te laten openen, zorg er dan voor dat je dit duidelijk communiceert aan de gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld door in de linktekst aan te geven dat de link in een nieuw venster opent.
Zichtbaarheid link
De belangrijkste voorwaarde voor een toegankelijke link is dat hij zichtbaar en dus herkenbaar moet zijn als link. Het is niet voldoende om in een alinea alleen door kleurverschil aan te geven of iets een link is. Dit is voor iedereen fijn en toch zeker voor mensen die kleurenblind of slechtziend zijn. Geef een link in de lopende tekst dus bij voorkeur aan door kleurverschil én onderstreping. Iedereen kan de link dan herkennen.
Focusrand rond hyperlinks (ook knoppen)
Voor mensen die door een website navigeren met een toetsenbord, moeten alle interactieve elementen een duidelijke focusrand hebben zodat deze elementen goed opvallen en niemand informatie mist. De leverancier kan via de styling (CSS) regelen dat er bijvoorbeeld een een zwarte rand rond deze elementen komt.
Menu links en skiplinks
- Menu links zijn belangrijk voor de navigatie van een website en moeten consistent zijn op elke pagina. Dit betekent dat de volgorde, stijl en functionaliteit van het menu altijd gelijk moeten blijven. Een consistent menu zorgt ervoor dat gebruikers, vooral als zij afhankelijk zijn van screenreaders of toetsenbordnavigatie, gemakkelijk door de website kunnen navigeren zonder telkens opnieuw te moeten leren waar de belangrijkste links zich bevinden. Inconsistente menu’s kunnen verwarrend zijn en de gebruiksvriendelijkheid verminderen.
- Skiplinks zijn speciaal ontworpen voor gebruikers die niet gemakkelijk door lange menu’s kunnen navigeren. Door een skiplink bovenaan de pagina te plaatsen, kan een gebruiker snel naar de hoofdinhoud springen, zonder steeds door herhalende menu-opties te hoeven tabben. Dit is vooral handig op pagina’s met ingewikkelde menu's die veel toetsenbord aanslagen zouden vereisen om er voorbij te komen. Vraag de leverancier ervoor te zorgen dat op iedere webpagina een skiplink is ingebouwd.