Aanpasbare site

Elke gebruiker heeft andere behoeften en voorkeuren en die kunnen per moment of situatie veranderen. Mensen maken gebruik van verschillende apparaten, soms met gebruik van meerdere beeldschermen, soms op een telefoon. Alle functies die op grote schermen werken, moeten ook werken op een kleiner scherm.

Ook websites die op grote beeldschermen getoond worden, moeten door de gebruiker alsnog vergroot kunnen worden tot het niveau dat voor hen prettig is, zonder dat er informatie verloren gaat. Om te testen, kun je een beeldscherm aanpassen naar een schermbreedte van 1280 x 1024 pixels en dan inzoomen naar 200 en zelfs 400 %. Het is niet de bedoeling dat de gebruiker in twee richtingen moet scrollen. Gaat er geen informatie verloren?

Bewegende beelden

Beweging op een site is voor veel mensen een afleidende factor. Beter niet doen dus!

Als op een pagina een slideshow getoond wordt met wisselende afbeeldingen, zorg er dan voor dat deze slideshow gepauzeerd kan worden. Denk ook aan alternatieve teksten voor informatieve afbeeldingen. Zijn de afbeeldingen van de slideshow puur decoratief, verberg dan de hele slideshow voor hulpsoftware.

Laat video's nooit automatisch starten, geef vooraf in tekst informatie mee over de inhoud van de video, zodat ieder voor zich kan bepalen of de video bekeken gaat worden. Als deze informatie niet in beeld staat, zorg er dan voor dat in de code vooraf informatie gegeven wordt voor hulpsoftware.

Pop-ups

  • Geef de gebruiker voldoende tijd om de informatie op de pop-up te lezen
  • Geef een duidelijke mogelijkheid de pop-up te sluiten.
  • Laat een pop-up niet automatisch verdwijnen, niet iedereen leest even snel
  • Let er op dat pop-ups ook via het toetsenbord benaderbaar moeten zijn
  • Zorg voor een duidelijke focus bij interactieve informatie in deze pop-up