Digitale toegankelijkheid
Gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat iedereen haar digitale informatie kan lezen, op ieder apparaat, op ieder moment en op iedere locatie, ongeacht leeftijd, ervaring, situatie of beperking. Met iedereen bedoelen we dus ook de mensen met een functionele beperking. In Nederland hebben bijna een kwart van het aantal inwoners een functionele beperking. Voor Nijmegen zal dit getal vergelijkbaar zijn.
Met iedereen bedoelen we ook:
- Senioren
- Mensen die Nederlands als tweede taal spreken
- Mensen die een tijdelijke beperking hebben (gebroken arm, oogoperatie, oorinfectie)
- Mensen met een taalniveau tot en met B1
- Mensen met dyslexie
- Mensen met een korte concentratieboog
- Mensen die beperkt worden door een situatie of de omgeving waarin ze zitten (stiltecoupé in de trein, lege batterijen van een draadloze muis)
Voordelen digitale toegankelijkheid
Een toegankelijke website zorgt voor betere vindbaarheid via zoekmachines en kan zelfs de drukte bij een Klant Contact Centrum verminderen. Een toegankelijke website werkt in alle browsers en op alle apparaten. Een digitaal toegankelijke website maakt de website voor veel mensen een stuk gebruikersvriendelijker.
Wettelijke verplichting
De wet waarin staat dat overheden verplicht zijn digitaal toegankelijke content te publiceren is de Wet digitale overheid (Wdo), uitgewerkt in het Besluit digitale toegankelijkheid overheid. Dit besluit geldt al vanaf juli 2018. Vanaf juli 2023 is dit besluit onderdeel geworden van de Wet digitale overheid.
In de WCAG 2.1 zijn de succescriteria vastgelegd waaraan websites en overige online diensten aan moeten voldoen. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines.
Kern van de wetgeving
De volgende onderdelen uit het Besluit zijn belangrijk voor overheidsorganisaties:
- Artikel 3, lid 1: Overheidsinstanties maken hun websites en mobiele applicaties toegankelijk door toepassing van standaard EN 301 549 (deze standaard omvat de eisen van WCAG 2.1, niveau A en AA)
- Artikel 4: Overheidsinstanties publiceren volgens een vast model een actuele toegankelijkheidsverklaring voor hun websites en apps
- Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting (artikel 2, lid 2), en organisaties kunnen zich in sommige gevallen beroepen op onevenredige last (artikel 3, lid 2, 3 en 4)
Leesbare informatie over de richtlijnen is te vinden op de website DigiToegankelijk.
Audit digitale toegankelijkheid
Gemeente Nijmegen verwacht dat leveranciers van online diensten op de hoogte zijn van de regelgeving rondom digitale toegankelijkheid en hier ook naar handelen. Dit betekent dat producten die aan gemeente Nijmegen geleverd worden, aantoonbaar digitaal toegankelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een audit digitale toegankelijkheid uit te laten voeren vóórdat de online dienst in productie wordt genomen.
Websites van de overheid zijn verplicht op iedere website die onder haar verantwoordelijkheid valt een toegankelijkheidsverklaring te plaatsen. In deze verklaring wordt aangetoond dat er een audit is geweest en dat deze is opgebouwd via de WCAG-EM (Evaluation Methodology).
De toegankelijkheidsrichtlijnen maken een wezenlijk deel uit van de Gemeentelijke inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT).