Websites archiveren
Ook oude websites blijven belangrijk; hier kunnen nog altijd rechten aan ontleend worden. Door overheidswebsites te archiveren houden we deze ook in de toekomst toegankelijk (duurzaam toegankelijk). Dit is ook belangrijk voor culturele geschiedenis: archiveren geeft een beeld van overheidscommunicatie door de jaren heen.
Overheidsorganisaties moeten zich kunnen verantwoorden voor wat ze doen. Websites laten vaak zien hoe een overheid handelt: de originele inhoud van de websites moet daarom toegankelijk zijn op het moment dat dat handelen ter discussie staat. Bijvoorbeeld bij het behandelen van Woo-verzoeken of in een debat. Maar ook bij een parlementair- of raadsonderzoek, een audit of rekenkameronderzoek.
Daarom is het belangrijk om terug te kunnen halen welke informatie op een bepaald moment op een website stond. Dit gaat niet vanzelf. Als een webpagina aangepast of verwijderd wordt, is de oude versie vaak niet meer beschikbaar. Om vorige versies van webpagina’s toegankelijk te houden, moet websitearchivering dan ook regelmatig gebeuren.
Dat proces richt je zo snel mogelijk in: namelijk bij de ontwikkeling van de website, dus ‘by design’! Begin je later, dan zijn oude aanpassingen vaak moeilijk terug te halen of al kwijt geraakt.
De overheidsorganisatie die eindverantwoordelijk is voor de inhoud van de website, is ook verantwoordelijk voor de archivering en het duurzaam toegankelijk houden – ook als de organisatie het archiveren uitbesteedt. Zijn meerdere organisaties samen verantwoordelijk voor de content? Bepaal dan samen wie zorgt voor het duurzaam toegankelijk houden.
Let bij het maken en archiveren van websites ook op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en regels over intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrechten, portretrechten, merkrechten en databankrechten.
Meer informatie:
- Richtlijn archiveren overheidswebsites | Nationaal Archief
- Archiefwet 1995 | Overheid.nl
- Open Overheid Archiveren